๐”น๐• ๐•ฅ๐•ฆ๐•๐•š๐•ค๐•ž๐•– ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐ฅ๐จ๐ž๐ซ

Doe je wel eens voeding ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ of ๐˜ง๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ en heb je daarbij wel eens gedacht aan botulisme? Die staat namelijk wel op de loer bij deze manieren van voeding bewaren.

๐‡๐จ๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐ค๐จ๐ฆ ๐ฃ๐ž ๐›๐จ๐ญ๐ฎ๐ฅ๐ข๐ฌ๐ฆ๐ž?
โ€ข Werk altijd ๐ก๐ฒ๐ ๐ขรซ๐ง๐ข๐ฌ๐œ๐ก. Zorg dat de ingrediรซnten en de materialen waarmee je werkt schoon zijn.
โ€ข ๐’๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ฅ๐ข๐ฌ๐ž๐ž๐ซ ๐๐ž ๐ฉ๐จ๐ญ๐ญ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐ฆ๐š๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐š๐ฅ๐ž๐ง voor gebruik. Hier zal ik in een nieuw bericht voor maken. Zoek dan op “steriliseren” in de search box.
โ€ข De Clostridium Botulinum-bacterie (die de toxine botuline uitscheidt) gedijt goed in een zuurstofarme omgeving, zoals in stilstaand water. Deze bacterie ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐š๐ณ๐ข๐ฃ๐ง, ๐œ๐ข๐ญ๐ซ๐จ๐ž๐ง๐ฌ๐š๐ฉ, ๐ณ๐จ๐ฎ๐ญ ๐ž๐ง ๐ฌ๐ฎ๐ข๐ค๐ž๐ซ๐ฌ๐ข๐ซ๐จ๐จ๐ฉ. Hoe toevallig is het dat dit nu juist de ingrediรซnten zijn waarmee we conserveren.
โ€ข ๐Š๐ง๐จ๐Ÿ๐ฅ๐จ๐จ๐ค bevat genoeg voedingsstoffen voor de bacterie om te groeien. Daarom kun je knoflook het beste inmaken in zuur. Wil je knoflook inmaken in olie, dan kun je de knoflookteentjes het beste eerst een paar uren in citroensap of azijn leggen. Bewaar de ingemaakte knoflook altijd ๐ข๐ง ๐๐ž ๐ค๐จ๐ž๐ฅ๐ค๐š๐ฌ๐ญ ๐จ๐Ÿ ๐ค๐ž๐ฅ๐๐ž๐ซ.
โ€ข ๐Š๐ซ๐ฎ๐ข๐๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐ฌ๐ฉ๐ž๐œ๐ž๐ซ๐ข๐ฃ๐ž๐ง bevatten te weinig voedingsstoffen voor de bacterie. Deze kun je heel goed inmaken in olie.
โ€ข Bij voedingsmiddelen die je in ๐จ๐ฅ๐ข๐ž inmaakt, kan je ze het best bewaren in de ๐ค๐จ๐ž๐ฅ๐ค๐š๐ฌ๐ญ of een koele plek als een ๐ค๐ž๐ฅ๐๐ž๐ซ.

Ingemaakte voedingsmiddelen kan je nog 5 minuten verhitten (koken) voor je het opeet.

Related Post