Geen categorie 𝗪𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝗶𝗸 𝗼𝗮 𝕒𝕞𝕒𝕟𝕕𝕖𝕝- 𝗲𝗻/𝗼𝗳 𝕜𝕠𝕜𝕠𝕤𝕞𝕖𝕖𝕝

𝗪𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝗶𝗸 𝗼𝗮 𝕒𝕞𝕒𝕟𝕕𝕖𝕝- 𝗲𝗻/𝗼𝗳 𝕜𝕠𝕜𝕠𝕤𝕞𝕖𝕖𝕝

Ik krijg heel vaak de vraag wat het verschil is tussen amandelmeel en kokosmeel, daarom deze post en hoop ik dat ik voldoende uitleg gegeven hebt.

In elk geval zijn beide melen glutenvrij. Maar wat is het verschil? Wat is amandel- of kokosmeel? Waarom zou je deze melen gebruiken? Wat zijn de voordelen van zo’n meel? Hoe smaakt een baksel met amandel- of kokosmeel? Ik heb het voor je op een rijtje gezet.

Amandelmeel is gemaakt van gemalen blanke amandelen. Amandelmeel is 1 op 1 te gebruiken als vervanger in recepten met tarwemeel, alleen heeft het een heel groot voordeel: Het is glutenvrij dus beter voor je darmen dan wanneer je tarwemeel gebruikt. 

Kokosmeel is gemalen kokosnootvlees die gedroogd is. Het is eigenlijk een bijproduct van kokosmelk. Kokosmeel bevat enorm veel vezels en deze meel kun je niet zomaar 1 op 1 vervangen voor tarwemeel. Je hebt maar ongeveer de helft van de gegeven hoeveelheid meel nodig, en je hebt een keer zoveel eieren en vloeistof (water/plantaardige melk) nodig. Tenzij je van enorm droog en korrelig houdt. Probeer het dan vooral wel 1:1 uit.

Het is afhankelijk van het recept en het uiteindelijke resultaat (ook op textuur, luchtigheid, compactheid en gemak), welke meelsoort je kan gebruiken. Beide meelsoorten hebben zijn eigen voor- en nadelen. Amandelmeel geeft het gemak van niet klonteren, niet omrekenen, maar heeft ook zijn nadelen. Het is maar net waarvoor je het kiest en wilt gebruiken 🙂

Amandelmeel
VoordelenNadelen
Het is glutenvrijHet is duur in vergelijking met tarwemeel
Het is koolhydraatarm; het bevat 10gr koolhydraten per 100grHet is ontstekingsbevorderend vanwege de meervoudige onverzadigde vetzuren (omega6)
Het bevat gezonde vettenDoordat het meer omega6 bevat, oxideert het snel
Het heeft een hoog eiwitgehalte, vergelijkbaar met vleesJe eet in een keer heel veel amandelnoten
Het bevat veel mineralenHet bevat bijna 600kcal per 100gr
Het is licht verteerbaar, maar vult snelHet blokkeert je stofwisseling omdat er blauwzuur ontstaat wanneer het in contact komt met het speeksel in je mond
Het is neutraal van smaakHet heeft veel tijd nodig om deze meel te maken: de amandelnoten moeten minstens 8 uur worden geweekt om het blauwzuurgas te verminderen
Het geeft het gerecht een zoete smaakHet bevat veel fytinezuur
 De vetten in deze meel vertragen het metabolisme

Kokosmeel
VoordelenNadelen
Het is betaalbaarHet is erg lastig om recepten om te zetten zodat het eindproduct niet te droog wordt
Het is laag in vetHet product wordt meer korrelig van structuur
Het vult snelJe moet heel goed mixen omdat het snel klontert
Het is glutenvrijJe moet meer eieren gebruiken in recepturen
Het is neutraal van smaak 
Het bevat veel vezels; 1 eetlepel kokosmeel bevat 5gr vezels 
Het is een eiwitbron 
Het bevat 320kcal per 100gr; dat is de helft minder dan amandelmeel 
De vetten in kokosmeel versnellen het metabolisme 
Het bevat veel mangaan; het helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden 

Nu weet je wat amandel- en kokosmeel is.

Related Post