Ik krijg heel vaak de vraag wat het verschil is tussen amandelmeel en kokosmeel, daarom deze post en hoop ik dat ik voldoende uitleg gegeven hebt.
In elk geval zijn beide melen glutenvrij. Maar wat is het verschil? Wat is amandel- of kokosmeel? Waarom zou je deze melen gebruiken? Wat zijn de voordelen van zo’n meel? Hoe smaakt een baksel met amandel- of kokosmeel? Ik heb het voor je op een rijtje gezet.
Amandelmeel is gemaakt van gemalen blanke amandelen. Amandelmeel is 1 op 1 te gebruiken als vervanger in recepten met tarwemeel, alleen heeft het een heel groot voordeel: Het is glutenvrij dus beter voor je darmen dan wanneer je tarwemeel gebruikt.
Kokosmeel is gemalen kokosnootvlees die gedroogd is. Het is eigenlijk een bijproduct van kokosmelk. Kokosmeel bevat enorm veel vezels en deze meel kun je niet zomaar 1 op 1 vervangen voor tarwemeel. Je hebt maar ongeveer de helft van de gegeven hoeveelheid meel nodig, en je hebt een keer zoveel eieren en vloeistof (water/plantaardige melk) nodig. Tenzij je van enorm droog en korrelig houdt. Probeer het dan vooral wel 1:1 uit.
Het is afhankelijk van het recept en het uiteindelijke resultaat (ook op textuur, luchtigheid, compactheid en gemak), welke meelsoort je kan gebruiken. Beide meelsoorten hebben zijn eigen voor- en nadelen. Amandelmeel geeft het gemak van niet klonteren, niet omrekenen, maar heeft ook zijn nadelen. Het is maar net waarvoor je het kiest en wilt gebruiken 🙂
Amandelmeel |
Voordelen | Nadelen |
Het is glutenvrij | Het is duur in vergelijking met tarwemeel |
Het is koolhydraatarm; het bevat 10gr koolhydraten per 100gr | Het is ontstekingsbevorderend vanwege de meervoudige onverzadigde vetzuren (omega6) |
Het bevat gezonde vetten | Doordat het meer omega6 bevat, oxideert het snel |
Het heeft een hoog eiwitgehalte, vergelijkbaar met vlees | Je eet in een keer heel veel amandelnoten |
Het bevat veel mineralen | Het bevat bijna 600kcal per 100gr |
Het is licht verteerbaar, maar vult snel | Het blokkeert je stofwisseling omdat er blauwzuur ontstaat wanneer het in contact komt met het speeksel in je mond |
Het is neutraal van smaak | Het heeft veel tijd nodig om deze meel te maken: de amandelnoten moeten minstens 8 uur worden geweekt om het blauwzuurgas te verminderen |
Het geeft het gerecht een zoete smaak | Het bevat veel fytinezuur |
De vetten in deze meel vertragen het metabolisme |
Kokosmeel |
Voordelen | Nadelen |
Het is betaalbaar | Het is erg lastig om recepten om te zetten zodat het eindproduct niet te droog wordt |
Het is laag in vet | Het product wordt meer korrelig van structuur |
Het vult snel | Je moet heel goed mixen omdat het snel klontert |
Het is glutenvrij | Je moet meer eieren gebruiken in recepturen |
Het is neutraal van smaak | |
Het bevat veel vezels; 1 eetlepel kokosmeel bevat 5gr vezels | |
Het is een eiwitbron | |
Het bevat 320kcal per 100gr; dat is de helft minder dan amandelmeel | |
De vetten in kokosmeel versnellen het metabolisme | |
Het bevat veel mangaan; het helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden |
Nu weet je wat amandel- en kokosmeel is.