Omega3-vetzuren

Vis- of krillolie, een omega-3-vetzuursupplement, is rijk aan omega3-vetzuren zoals DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) die je gezondheid op een aantal manieren ten goede kunnen komen.

Beiden (DHA en EPA) blijken ontstekingen te verminderen, mentale achteruitgang te voorkomen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Sommige westerse diëten en/of eetgewoonten hebben de neiging om laag in omega3 vetzuren (te vinden in bijvoorbeeld vette vis) en hoog in omega6 vetzuren (die zitten voornamelijk in bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën). Hierdoor ontstaat een onbalans tussen omega3- en omega6-vetzuren in het lichaam wat ontstekingen bevordert, wat leidt tot een toename van verschillende ontstekingsziekten (zoals gewrichtsontstekingen, dementie, mentale stoornissen, diverse onverklaarbare pijntjes, etc).

Omega3-supplementen zijn vooral gunstig voor mensen die een bepaalde visie hebben (zoals ik) omdat het hen helpt een gezonde omega3 : omega6 verhouding te behouden bij het volgen van een vetrijke voeding inname. Het wordt zelfs nog beter omdat deze supplementen de impact van de voedingverandering op iemands algehele gezondheid kunnen vergroten.

Een onderzoek toonde aan dat omega3-vetzuren uit bijvoorbeeld krillolie, meer afnames hadden in ontstekingsmarkers, insuline en triglyceriden dan degenen die dat niet deden.

Wanneer je op zoek gaat naar omega3-supplementen, zorg er dan voor dat je uit gerenommeerde merken kiest die ten minste natuurlijk zijn, weinig tot geen hulpstoffen bevatten en een gecombineerde 500 mg DHA en EPA inname eenheid (bijvoorbeeld een capsule) leveren. Mocht je twijfelen, je mag me altijd contacten en dan help ik je verder.

Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, moeten hun arts raadplegen voordat ze omega3-supplementen gebruiken, omdat dit het risico op bloedingen verder kan verhogen door hun bloed verder te verdunnen.

Om jouw inname van omega3-vetzuren te verhogen, eet je voedingsmiddelen zoals zee- en schaaldieren, algen en zeewieren, biologische eieren, avocado, noten, zaden/pitten, sardine, wilde zalm en ansjovis. Het liefst zo’n klein mogelijk visje die onderaan de voedselketen staat. Hier zit nog een heel verhaal aan, daar zal ik nog een andere keer op terugkomen.

Related Post