Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek

WAT JE ONTLASTING ONS KAN VERTELLEN

Om erachter te komen wat er met je darmen aan de hand is, moeten we een kijkje nemen ín je darm. Dat kan met een coloscopie, maar gelukkig kan dat ook door je ontlasting te onderzoeken.

Dit onderzoek laten we uitvoeren door een gespecialiseerd laboratorium, waarbij we verder kijken dan reguliere artsen doen. Door je poep te onderzoeken maken we inzichtelijk hoe je spijsvertering werkt en wat de oorzaak is van je darmklachten.

We onderzoeken:
– Je spijsvertering – Kun je alles wat je eet ook daadwerkelijk opnemen?
– Je darmflora – Welke beestjes zitten er in je buik en zitten daar ook beestjes tussen die je liever niet hebt?
– Je immuunsysteem – Zijn er ontstekingen of is er misschien sprake van een hyper permeabele (‘lekkende’) darm?

Door goed te kijken naar de werking van de verschillende systemen, vinden we vrijwel altijd de bron van je klachten.

In overleg met mij (je therapeut) bepaal je het beste moment van afname. Heb je bijvoorbeeld vaak diarree, dan is het goed om ook echt deze dunne ontlasting in te sturen. Je ontvang van mij of thuis een envelop met daarin een blanco labformulier, een afname set en een retourenvelop.

Vul het labformulier in
– Schrijf de afnamedatum op het buisje
– Trek de bijgeleverde handschoenen aan
– In de dop van het buisje zit een handig lepeltje, schep hiermee wat van je ontlasting in het buisje tot de aangegeven rand
– Stop het gevulde buisje in het doorzichtige zakje met witte vulling
– Stop het zakje samen met het labformulier in de retourenvelop

Voorkom vertraging
Doe de afname op maandag, dinsdag of woensdag en stuur het diezelfde dag nog op. Zo voorkom je dat je pakketje het weekend blijft liggen. Soms worden uitslagen beïnvloed door te oud materiaal, dat zou zonde zijn.

De oorzaak van veel chronische darmziekten: Pathogenen

Bij de meeste mensen met chronische darmklachten of -ziekten worden pathogenen vastgesteld: biologische ziekteverwekkers. Een bacteriële overgroei, Candida of parasiet zorgen ervoor dat je spijsvertering verstoord raakt. Dat heeft een gebrek aan voedingsstoffen tot gevolg. Mensen met klachten die hierdoor ontstaan krijgen vaak de diagnose Prikkelbare Darmsyndroom.