Auto-immuunziekten

Wat is dat eigenlijk?
Auto-immuunziekten is een verzamelnaam en komen tegenwoordig heel veel voor. Er zijn meer dan 100 verschillende auto-immuunziekten, denk bijvoorbeeld aan reumatoïde artritis, psoriasis, sarcoïdose, alopecia, ziekte van crohn, colitis ulcerosa, coeliakie, vitiligo, diabetes type I, hepatitis, Addison, SLE, MS, graves, Hashimoto en zo zijn er nog heel veel meer.

De schade van een auto-immuunziekte gaat vaak langzaam, maar er zijn er ook bij die snel gaan (diabetes type I). Daarnaast kan het locaal, op een specifiek orgaan slaan of juist breder, systemisch.

Een auto-immuunziekte kan in remissie komen door aanpassingen in voeding en leefstijl. Dit kan varieren van vermindering van klachten, vertraging van het verloop van de ziekte en het in remissie zijn van de ziekten.
We spreken over remissie als een aandoening terrein verliest en de toestand van de patiënt tijdelijk verbetert. Als alle tekens van de ziekte verdwenen zijn, gaat het om een complete remissie. Dit betekent nog altijd niet dat de ziekte volledig uitgeschakeld is.

Elke aandoening heeft zijn eigen symptomen, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat het immuunsysteem tegen lichaamseigen weefsel, cellen en eiwitten keert. Chronische (laaggradige) ontstekingen zijn dan het gevolg. Deze kunnen op verschillende plekken in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld huid, longen en darmen. Ook vermoeidheid, pijnklachten (spier-, gewrichtspijn), een algeheel malaise gevoel, depressie, stemmingswisselingen. Het kan allemaal voorkomen.

De traditionele aanpak is gebaseerd op het verlagen van deze ontstekingen. Soms worden er hormonen toegedient of stoffen die de hormoonaanmaak remmen.
Het nadeel van deze remming is dat het vaak langdurig ingezet wordt en het breed onderdrukken van het immuunsysteem. Hierdoor kan het immuunsysteem op andere fronten minder goed zijn activiteit uitvoeren.
Veel patiënten krijgen ook te horen dat ze ermee moeten leren leven en/of dat het mogelijk een psychische overbelasting is. Beide niet leuk om te horen als patiënt.

Ooit was de gedachten dat auto-immuunziekten alleen genetisch overdraagbaar waren. Inmiddels wordt erkend dat ook omgevingsfactoren (denk giftige stoffen), voeding en leefstijl een grote rol spelen. Ons sociaal leven, slaapritme, beweging en stress zijn net zo belangrijk.

Vaak gaan chronische stress, verhoogde bloedsuikerspiegel, voedselovergevoeligheid, allergieën of darmproblemen aan vooraf. Maar een ongezond voedings- en leefstijl kunnen ook het immuunsysteem actiever maken.

Het “mooie” hiervan is, dat we het op bepaalde vlakken, zelf bij kunnen sturen. Hoewel het dan nog steeds een zoektocht blijft, maar als er gevonden is wat er aan de hand is, dan kunnen er een aantal zaken worden aangepakt.

Voeding is een hele belangrijke pijler. Ongezonde voedingsmiddelen spelen een belangrijke rol bij het verloop van een auto-immuunziekten, net als stress.

Wist je dat ik je kan helpen bij het stukje voeding, stress reductie, je slaapritme en beweging?
Neem gerust contact met me op, we kunnen het eens samen doorspreken.

Related Post